Vullen van dankbaarheidskerstballen met herinneringen

Waar ben je blij mee? Waarvoor ben je dankbaar? Welke goede momenten waren er in het afgelopen jaar? Welke herinnering geeft je kracht voor het komend jaar? Wat heb je gedaan, waarvan je nooit had gedacht dat je het zou doen of durven? Wie maakt jou aan het lachen? Wat is jouw talent, waarmee je iets kunt betekenen voor anderen? Welke eigenschappen waardeer je in anderen? Wat maakt onze stad tot een gastvrije stad? Stop deze mooie boodschap in een kerstbal en kleed de centrale kerstboom aan.

De Blauwe Engelen zijn op het terrein van het Winterparadijs aanwezig (herkenbaar aan hun blauwe jassen). U kunt voor tenminste 1 euro een kerstbal kopen. Er ligt in één van de chaletjes papier en knutselmateriaal om een briefje te beschrijven/versieren wat in de kerstbal kan. De kerstbal moet goed dicht gedaan worden en afgeplakt worden met plakband, zodat de inhoud niet nat wordt. De Blauwe Engelen nodigen mensen uit om op te schrijven waar mensen dankbaar voor zijn.

De Blauwe Engelen vragen u ook waar u dankbaar voor bent en wat u wilt delen. Ze vertellen ook dat alle dankbaarheid zal worden samengevat en zal worden genoemd in de dankgebeden op Kerstochtend van de kerken in de stad, o.a. de Sint Jan. De Blauwe Engelen noteren in steekwoorden dat waar u dankbaar voor bent in een schrift.

Op verhaal komen

Op de verschillende dagen staan luisteraars in de buurt van de kerstboom of in de buurt van het chaletje waar de dankbaarheidskaartjes voor de kerstballen worden geschreven. U kunt hier uw dankbaarheid vermelden, maar desgewenst ook foto’s van dankbaarheidsmomenten of van (overleden) geliefden ophangen in de kerstboom. Dat levert veel waardevolle herinneringen op. De luisteraar – herkenbaar aan de badge – is aanspreekbaar voor een luisterend oor. Dat gebeurt op een rustige plek. Waar u even kunt zitten of praten. Een van de chaletjes is daarvoor ingericht dat je rustig kunt praten met elkaar. Vraag bij het afronden van het gesprek of je nog iets zult opschrijven in het dankbaarheidsschrift, zodat dat genoemd kan worden op Kerstmorgen.

Belevingsproject: ''Stel je eens voor...''

“Stel je eens voor……” is een belevingsproject waarin oudere mensen en kleuters samen dansen, toneel spelen, schilderen en dat in een voorstelling laten zien! Een samenwerking tussen www.visinhetwatertheater.nl & www.sasillustraties.nl. Dit improvisatietheater is één van de winnende initiatieven van de Zorgzame Stad.

Voorlezen wintersprookjes

De verhalen – voorgelezen door Bosschenaar Hetty Petit - zijn divers. Van nieuwe sprookjes via oude Japanse vertellingen tot een verhaal uit Het Gouden Voorleesboek van W.G. Van der Hulst. Kom luisteren en neem je (klein)kinderen mee (leeftijd vanaf 6 jaar).

  • 12 december: De sprookjeskoningin. Vanaf 6 jaar. Uit: Een sprookje uit De Sprookjeskoningin van Ad Grooten. Een verhaal over een meisje dat er voor zorgt dat de verhalen en de sprookjes van de mensen niet in handen komen van de slechte tovenaar Tornado.
  • 15 december: De dankbare boom. Vanaf 6 jaar. Uit: Japanse sprookjes van Marijke van Raaphorst. Over de vriendschap tussen een oude kastanjeboom en een arm meisje.
  • 19 december: Ik ben een oude beer. Vanaf 6 jaar. Uit: Het Gouden Voorleesboek van W.G. van der Hulst. Over een mooie teddybeer die verwaarloosd wordt maar die uiteindelijk op een superplek belandt.
  • 22 december : Wolven in de Kerstnacht. Vanaf 8 jaar. Een spannend Zweeds Kerstverhaal over een boer, een oude vrouw en hongerige wolven.

Dankbaarheidsmeditatie

Lea van Wijnen, mindfulnesstrainer, verzorgt in een rustige ruimte op het Winterparadijs tweemaal een dankbaarheidsmeditatie. Mocht het heel erg koud zijn, of wil men er meer van weten, kan men na afloop in de Grote Kerk een langere meditatie volgen.

Dubbelklik

Een prijswinnend initiatief van de Zorgzame Stad. Ouderen worden uitgenodigd aan tafel te komen en een spel te spelen. Aan hand van dit spel komen zij in gesprek over eenzaamheid, aandacht en vriendschappen... 

Liefde & Passie wandeling

Deze prachtige wandeling voert je langs romantische plekjes in het centrum van 's-Hertogenbosch. Zij start bij het VVV op de Markt, duurt zo’n 30-45 min. en zij eindigt op het sfeervolle Bosch Winterparadijs. Hier kun je bij een romantisch vuurtje napraten en je tegoed doen aan wat warms. Je kunt de Liefde & Passie wandeling hier kosteloos downloaden.

Kerstverhalen / evangelie rond de Kerst Sing-a-Long

Rond de Kerst Sing-a-Long op beide Kerstdagen wordt een kerstverhaal / evangelie voorgelezen. Op Eerste Kerstdag vertelt Franneke Hoeks een kerstverhaal/kerstevangelie en op Tweede Kerstdag vertelt plebaan Geert-Jan van Rossem een kerstverhaal/kerstevangelie.

Dansen in de stad

Op woensdag 2 januari 11.30 -12.30 uur speelt de beiaardier van de St. Jan tijdens het winterparadijs en wordt er gedanst buiten op de Parade. Om 11.30 uur starten we met een gezamenlijke opwarming, maar wil je later aansluiten dan ben je welkom om mee te doen. Na het dansen is er gelegenheid om je dorst te lessen en elkaar te ontmoeten bij de fietskar van Dansen in de stad. Wil je meer informatie over Dansen in de stad? Kijk dan op www.dansenindestad.nl

Kom vanavond met verhalen

Gedurende het Bosch Winterparadijs worden verhalen voorgedragen door Bosschenaren. Verhalen van dankbaarheid, over dromen en doen. Kerstverhalen. Winterverhalen. Verhalen van hoop en verlangen.