Lucas de Man

's-Hertogenbosch heeft veel gezichten en iedereen beleeft de stad anders. Maar één ding is zeker: Bosschenaren zijn trots op hun stad. En ze vertellen je er graag over. Hoe ervaren zij de stad, wat zijn hun lievelingsplekken en persoonlijke tips? Dit keer aan het woord: Lucas de Man.

Zijn project OOG brengt hem in binnen- en buitenland. Daardoor kan amBOSCHadeur Lucas De Man overal vertellen waar ’s-Hertogenbosch voor staat en waarom mensen de stad met eigen ogen moeten komen zien. “De stad staat voor een keuze. Blijft ze naar het verleden kijken of mixt ze het verleden met de toekomst?” Spannende vraag voor een stad vol historie. De Man is wel gerust op het antwoord: “De jongere generatie neemt het over. Deze stad heeft potentie en is gelukkig niet te groot. Wie iets nieuws brengt, wordt gezien en kan impact hebben.”

Thuisgevoel van een reiziger
De Man, toneelmaker, beeldend kunstenaar en tv-presentator, werkt al twee jaar met hart en ziel als stadskunstenaar in ‘s-Hertogenbosch. “Thuis voel ik me op plekken waar ik mooie dingen meemaak en mooie mensen ontmoet.” ‘s-Hertogenbosch past in z’n ‘thuiscategorie’, alleen al vanwege het project OOG waaraan veel Bossche mensen en bedrijven enthousiast hebben meegewerkt. Nu gaat OOG naar Tilburg en Mechelen. New York heeft ook al belangstelling voor het exportproduct van de innovatieve stad. “Er zijn zo veel nieuwe ontwikkelingen. Neem de SPARK campus waar bouwbedrijf Heijmans samenwerkt met Daan Roosegaarde en andere ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers. Op het GZG-terrein werken veel creatieve bedrijfjes, waaronder interessante initiatieven van jonge ondernemers, zoals RUIM en BROED. Bijzonder zijn ook de dromen voor terrein De Heus. Goed dat de gemeente dat durft los te laten en ruimte geeft voor initiatieven uit de stad.”

Hernieuwde kennismaking in twee dagen
’s-Hertogenbosch verandert. Wie dat wil ervaren, heeft aan een dag niet genoeg. “Breng hier het weekend door en begin de eerste dag traditioneel met een rondvaart op de Binnendieze”, adviseert De Man. “Je ziet dan zowel de historische locaties als de nieuwe plekken. Bezoek de Sint-Jan en de binnenstad en ga daarna lekker eten en drinken.” Ook in de horeca zie je de stad veranderen: naast gevestigde namen komen nieuwe concepten op. Keus én kwaliteit volop, vindt De Man. “Van eetcafés tot sterrenrestaurants en van Japanse tot Marokkaanse keuken. En er wordt druk geëxperimenteerd door de koks. Een mooi voorbeeld is het fusion-concept van Lokaal 1650 in de Korte Putstraat.”

Verborgen plekken
De tweede dag van het weekend kan worden benut voor een rondgang langs de locaties waar de nieuwe stad gestalte krijgt, zoals het Paleiskwartier, terrein De Heus, het GZG-terrein en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Onderweg zul je veel hippe plekken tegenkomen, verzekert De Man. Ook fascinerende, verborgen plekken. “Je kunt poorten openen en in binnentuinen komen.” Zelf heeft hij een favoriet rustpunt. “Vanuit de Hinthamerstraat loop je de Schilderstraat – vroeger bekend als hoerenstraatje – in. Je komt bij een gemeenschappelijke tuin en loopt door naar het Oeteldonks Gemintemuzejum. In deze wijk is het zo rustig.” Nog een tip: ga naar het Jheronimus Bosch Art Center en kijk vanaf de toren over de stad uit. “Zie het vele groen in en rond de stad. Er zijn veel plekken die ontsnappen aan de druk van consumeren en presteren. Deze stad is vriendelijk voor mensen.”