Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch is de beroemdste zoon van 's-Hertogenbosch. Hij werd rond 1450 geboren en hier rijpten zijn grote thema's verleiding, zonde en rekenschap. Aan de Bossche Markt maakte Jheronimus zijn unieke schilderijen en tekeningen en wist hij het middeleeuwse leven te verbeelden in werken vol symboliek, fantasieën en raadsels.

Met Rembrandt, Van Gogh en Vermeer is Bosch één van de meest invloedrijke Nederlandse meesters ooit. Bosch was een visionair en is een tijdloos icoon: zijn zonderlinge beeldtaal en onnavolgbare visoenen werden wereldwijd begrepen en gewaardeerd. Vijfhonderd jaar geleden. En vandaag nog steeds. Iedere dag weer weten zijn werken bezoekers van musea wereldwijd te boeien en bewonderaars van alle continenten te inspireren. Jheronimus Bosch leeft!

Ontdek de stad van Bosch

Jheronimus Bosch Art Center

Nergens ter wereld vind je zo’n compleet overzicht van het werk van Bosch als in het Jheronimus Bosch Art Center. In deze kerk hangt een unieke collectie van de Bossche schilder. Reproducties weliswaar, maar op ware grootte en als originelen ingelijst.

Bekijk de film over het leven van Bosch terwijl de figuren uit zijn meesterwerken boven je hoofd vliegen. Na de film nemen de schilderijen je letterlijk mee de kerktoren in. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in 'het atelier van Jheronimus' en geniet boven in de toren van het prachtige uitzicht over zijn stad!

Bezoek het Bosch Art Center

Treed in Jheronimus' voetsporen

Expositie Jheronimus Bosch - In het Noordbrabants Museum

Uit de stal van Bosch

In Het Noordbrabants Museum vind je de expositie Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen. Slechts enkele jaren na de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie (voorjaar 2016) brengt het museum opnieuw een eigenhandig werk van de wereldberoemde Bossche kunstenaar terug naar ’s‑Hertogenbosch, de stad waar hij woonde, werkte en in 1516 overleed. Het bruikleen is bijzonder: wereldwijd zijn er nog slechts zo’n vijfentwintig originele schilderijen van Bosch bewaard.

 

 

Meer informatie

Het Boschjaar in 2016 was mysterieus, fonkelend & mateloos fascinerend!

Loes van Heesbeen