Jheronimus Bosch is de beroemdste zoon van 's-Hertogenbosch. Hij werd rond 1450 geboren en hier rijpten zijn grote thema's verleiding, zonde en rekenschap. Aan de Bossche Markt maakte Jheronimus zijn unieke schilderijen en tekeningen en wist hij het middeleeuwse leven te verbeelden in werken vol symboliek, fantasieën en raadsels.

Met Rembrandt, Van Gogh en Vermeer is Bosch één van de meest invloedrijke Nederlandse meesters ooit. Bosch was een visionair en is een tijdloos icoon: zijn zonderlinge beeldtaal en onnavolgbare visoenen werden wereldwijd begrepen en gewaardeerd. Vijfhonderd jaar geleden. En vandaag nog steeds. Iedere dag weer weten zijn werken bezoekers van musea wereldwijd te boeien en bewonderaars van alle continenten te inspireren. Jheronimus Bosch leeft!

2016: het jaar van Bosch

In 1516 overleed Jheronimus Bosch. En in 2016, vijf eeuwen laten, werd hij groots herdacht. Met een feestelijke, internationale culturele manifestatie vierde een groot en gemêleerd publiek van liefhebbers, bewonderaars, kenners en wetenschappers zijn leven en werk. Jheronimus kwam terug naar huis, naar zijn stad: 's-Hertogenbosch. Blik terug op dit prachtjaar en ontdek hoe je Jheronimus Bosch vandaag ontdekt in 's-Hertogenbosch.

Welkom in de stad van Bosch!

Het Boschjaar was mysterieus, fonkelend en mateloos fascinerend!

Loes van Heesbeen

Ontdek de stad van Bosch

Jheronimus Bosch Art Center

Nergens ter wereld vind je zo’n compleet overzicht van het werk van Bosch als in het Jheronimus Bosch Art Center. In deze kerk hangt een unieke collectie van de Bossche schilder. Reproducties weliswaar, maar op ware grootte en als originelen ingelijst.

Bekijk de film over het leven van Bosch terwijl de figuren uit zijn meesterwerken boven je hoofd vliegen. Na de film nemen de schilderijen je letterlijk mee de kerktoren in. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in 'het atelier van Jheronimus' en geniet boven in de toren van het prachtige uitzicht over zijn stad!

Bezoek het Bosch Art Center

Treed in Jheronimus' voetsporen

Nog meer Bosch

Verken Het Jheronimus Boschpaviljoen

Het Jheronimus Boschpaviljoen in het Noordbrabants Museum toont werken van navolgers van Bosch. Bezoek het paviljoen en ontdek welke schilders zich door Bosch lieten inspireren.

Wandel langs de plekken van Bosch

De Bosch Experience neemt je mee langs de wonderlijke en levensgrote figuren uit het drieluik De Tuin der Lusten. Ook wandel je langs plekken die je meer vertellen over het werk en leven van Jheronimus Bosch. Haal de Bosch Experience wandeling gratis bij het Bezoekerscentrum aan de Markt.