Top 10: Verken de highlights

In ’s-Hertogenbosch ontmoeten oud en nieuw elkaar. Het is een prachtige vestingstad boordevol monumenten, maar het is ook de stad van eigentijdse kunst, design en hippe winkels. De stad van Middeleeuws wonen boven de Binnendieze en van eigentijdse woningen in het Paleiskwartier. De stad van grootse, nationaal vermaarde culturele evenementen en van doorzakken in een knus kroegje. Van bruisend carnaval op straat tot rust en ruimte in Het Bossche Broek.

Geen idee waar je moet beginnen? Helemaal niet erg. Om je op weg te helpen hebben wij alvast een lijstje opgesteld met de tien dingen die je gezien moet hebben.

Ontdek het verleden in de Sint-Janskathedraal

De Sint-Janskathedraal is een laatgotisch, rijk versierde kerk die tussen 1380 en 1520 gebouwd is. De kathedraal imponeert door zijn omvang en enorme rijkdom aan beeldhouwwerk. Uniek in Nederland zijn de dubbele luchtbogen en uniek in de wereld zijn de 96 luchtboogfiguren. Tip: beklim na je bezoek de 43 meter hoge toren en geniet van het magnifieke uitzicht.

Bezoek de Sint-Janskathedraal

Ontdek het oudste bakstenen woonhuis de Moriaan

Het oudste bakstenen woonhuis van Nederland dateert uit het begin van de 13e eeuw en kijkt uit over het hart van de stad: de Markt. In de jaren zestig van de vorige eeuw is de Moriaan volledig gerestaureerd. Later werd het gebouw erkend als rijksmonument.

Bekijk de Moriaan

Ontdek de kunst in het Museumkwartier

Het Design Museum Den Bosch vormt samen met het Noordbrabants Museum één van de grootste museumgebouwen van Nederland. Bezoek het Museumkwartier en ontdek een veelheid aan kunst, cultuurhistorisch erfgoed en design onder één dak. Tijdens openingstijden ben je ook welkom in de stadstuin, de brasserie, de museumshop en de bibliotheek. Ook zonder ticket.

Bezoek het Museumkwartier

Ontdek de Bossche schilder in het Jheronimus Bosch Art Center

Een toren met alle meesterwerken van Jheronimus Bosch. Reproducties weliswaar, maar op ware grootte en als originelen ingelijst. Het centrum maakt de kunst en de wereld van de meester toegankelijk voor een breed publiek. Met vanaf de toren een prachtig uitzicht op de stad van Bosch.

Bezoek het Jheronimus Bosch Art Center

Breng een bezoek aan Zoete Lieve Gerritje

'Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve Gerritje. Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve meid.' Zoete Lieve Gerritje wordt gezien als het symbool van de Bossche en Meierijsche geest, wat staat voor goedmoedigheid en vrolijkheid. Je vindt het standbeeld op de hoek van de Lepelstraat en de Korenbrugstraat op een verlaagd plateau naast de Binnendieze.

Bezoek Zoete Lieve Gerritje

Bezoek het Stadhuis op de Markt

Het stadhuis dateert van 1670 zoals je in gouden Romeinse cijfers boven de voordeur kunt lezen. Er stond op deze plek al eerder een stadhuis dat rond 1370 is gebouwd. Dit gebouw werd in de zestiende eeuw uitgebreid. Tijdens kantooruren kun je binnen een kijkje nemen. Zeker doen!

Ontdek meer van het Stadhuis

Ontdek het Minderbroedersplein

Midden in het historische centrum van de stad, in een zijstraat van de Snellestraat vind je het Minderbroedersplein. Op en rondom dit plein kun je bourgondisch genieten in een van de gezellige restaurantjes. Ook kun je hier fantastisch goed shoppen in de kleine boetiekjes.

Bezoek het Minderbroedersplein

(Er)vaar de Binnendieze

De Binnendieze is met recht één van de grootste publiekstrekkers in ’s-Hertogenbosch. De Binnendieze is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van de stad. Vaar in een karakteristieke open boot in de open lucht en onder de bebouwing door en ontdek de spannende waterlopen en imposante vestingwerken van de Brabantse hoofdstad.

Ontdek meer over de Binnendieze

Bezoek het vernieuwde Bolwerk Sint-Jan

Ter hoogte van de Sint Jansstraat bevond zich in de stadsmuur de 14e eeuwse Koepoort, de uitvalspoort van de stad richting Vlijmen. Omdat een poort een kwetsbaar punt was in de verdediging van de stad werd in 1528 het Bolwerk Sint-Jan aangelegd: een driehoekig verdedigingswerk met aan de kopse kant een nieuwe stadspoort: de Sint Janspoort. Waar vroeger de middeleeuwse stadspoort gelegen was, bevindt zich nu het informatiecentrum Bolwerk Sint Jan en restaurant brasserie het Bolwerk.

Ontdek Bolwerk Sint-Jan

 

Ervaar de historie in het Zwanenbroedershuis

Ervaar in het Zwanenbroedershuis de rijke historie van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap en ontdek de vele cultuurhistorisch waardevolle voorwerpen, waaronder unieke 15e en 16e eeuwse muziekboeken, houtsnijwerken en de drinkbeker van Willem van Oranje.

Bezoek het Zwanenbroedershuis